Ako razvijate svoj posao ili se hvatate u koštac sa otvaranjem sopstvene firme, svakako je pametno odmah isplanirati i ko će se brinuti o knjigovodstvu. S jedne strane, veoma je lako zaneti se „glamuroznim“ delom posla i raditi na dizajnu sajta i savršenog imena za firmu, ali bez solidnog poznavanja važećih zakona, propisa, smernica, propisanih sankcija za kršenje zakona, pa onda: prava i obaveza poslodavaca i zaposlenih u skladu sa Zakonom o radu, obračuna zarada i naknada zarada, detalja o platnom prometu i još mnogo toga što u svojoj suštini nije knjigovodstvo ali je neophodno za poslovanje svkog preduzetnika.

Spasite sebe patnje i glavobolja koja neminovno proizilaze iz lutanja po komplikovanim zakonskim stazama i finansijskim ćorsokacima, i prosto prepustite to profesionalcima.

Da krenemo od dve veoma bitne činjenice, koje možda ne znate:

Prvo, istraživanja su pokazala da trećina malih preduzeća propada zbog ingorisanja finansijske strane poslovanja. Jedna od najčešćih grešaka koja se povanja kod većine ovih preduzeća je baš uverenost da sve mogu sami.

Drugo: Zakonom o računovodstu dozvoljeno je da poverite vođenje poslovnih knjiga samo privrednom društvu (preduzeću) ili preduzetniku, koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga. Dakle, za vođenje poslovnih knjiga ne možete angažovati fizičko lice posredstvom ugovora o delu, na primer.

Dakle, osim ako niste zaista stručni i brojevi vam idu od ruke (ili ste računovođa po profesiji), potrebna vam je pomoć profesionalaca da uspostave jasan sistem u okviru koga ćete  moći da razvijate svoje preduzeće. I ne samo to: saradnja sa dobrom knjigovodstvenom agencijom daće vam realniju i objektivniju sliku o svom poslovanju pa ćete moći da ga unapredite, maksimizirate profit i izbegnete suvišne troškove i obaveze.

Šta sve knjigovodstvena agencija može da uradi za vas i koje brige možete prebaciti na njih? Počevši od izrade biznis plana i osnivanja firme, preko izrade neophodnih obrazaca, do obračuna plata i poreza – u zavisnosti od firme koju izaberete, ova lista može biti mnogo duža. U svakom slučaju, već kod same ideje o otvaranju svoje firme, čim krenete sa planiranjem, obavezno obavite razgovor sa knjigovođom koji će vam objasniti koje su obaveze vezane za vrstu delatnosti kojom želite da se bavite, što je svakako neprocenjiva informacija.