Stara floskula o učenju na sopstvenim greškama, iako deluje zastarelo, svakako ima svoju težinu kada govorimo o započinjanju sopstvenog biznisa i to iz nekoliko pokušaja. Ne treba da se skoncentrišemo na neuspehe, već na iskustvo koje dobijamo i zaključke koje donosimo iz pogrešnih koraka.

Evo nekoliko čestih situacija o kojima iskusni preduzetnici govore kada se prisete svojih početaka i grešaka koje treba izbeći.

Ne može se dovoljno naglasiti poznavanje svoje ciljne grupe i njenih potreba prilikom počinjanja sopstvenog posla. Da li ste uzeli u obzir sve opcije i sve uglove, predvideli sve potrebe? Potrebno je ne samo da zadovoljite osnovnu potrebu svojih potrošača, već da to uradite na način koji će njima olakšati da kupe vaš proizvod ili uslugu i koji će za njih biti jedinstveno iskustvo, bez ometanja. Planirajte unapred i sagledajte situaciju iz svih uglova.

Nađite ravnotežu između trošenja svih raspoloživih sredstava na ono što smatrate neophodnim i zakidanja na zaista neophodnim stvarima. Da, potreban vam je pouzdan, jak kompjuter, ali ne i nesrazmerno veliki broj kompjutera u odnosu na broj zaposlenih. Dajte svom biznisu vreme da se razvije i sebi vremena da zaista razumete šta je neophodno a bez čega se može. Svakako će vam biti potrebna sredstva nešto kasnije za pravljenje neizbežnih pomaka i izmena nakon što ste iskusili dnevne operativne potrebe.

Da li znate šta je to što vas izdvaja od ostalih? Previše malih preduzeća zanemaruje da definiše svoju jedinstvenu ponudu. Ne dozvolite da vas vodi nejasna ideja, jer nećete daleko dogurati. Umesto toga, jasno stavite na papir: koja tri problema vaš proizvod ili usluga rešavaju – i budite jasni i konkretni.

Ni slučajno nemojte zanemariti važnost onlajn prisustva. Bez obzira da li je u pitanju veb sajt, Facebook stranica, LinkedIn nalog ili Google listing, svakom biznisu  je neophodno prisustvo na netu – do te mere da vas potencijalne mušterije neće naći, ili nećete izgraditi kredibilitet bez postojanja u virtuelnom svetu. Činjenica je da se danas prvo okrećemo onlajn pretrazi za sve što nas interesuje i da Žute strane i „papirni“ oblici komunikacije nestaju. Treba da budete tamo gde su vam mušterije, prosto i jednostavno.

Nemojte se oslanjati na jednog velikog klijenta. U savršenom svetu, svaki klijent će nam ostati veran do kraja, ali znamo da to nije uvek baš tako. Budite spremni da vaša najvernija mušterija ode konkurenciji, a da vaš posao zbog toga ne trpi.

Nemojte da se zanosite idejom da ćete moći da plandujete nakon što posao krene. Ideja o skraćenom radnom vremenu i uživanju je veliki mit, kada govorimo o bolnim počecima. Budite spremni na gomile prekovremenih sati, jer je vaše vreme najvrednija investicija koja je u početku potrebna.

Naučite da delegirate. Iako je bitno da uložite svoj trud i vreme u započinjanje posla, to ne znači da sve treba da radite sami. Treba da se naučite da nagledate, podučavate i stvarate mašinu koja će raditi bez kočenja.

Povratne informacije od mušterija su izuzetno bitne u početku. Nemojte ih ignorisati. Pošto je vaš primarni cilj zadovoljavanje njihovih potreba, ako ih ne slušate, nećete znati da li se udaljavate od tog cilja ili idete ka njemu.

I da završimo još jednom starom, ali vrednom floskulom: niko se nije naučen rodio, pa nemojte da se ustručavate da učite od onih koji su već prošli putem kojim vi sami tek krećete.